12 Aralık 2010 Pazar

Yabancılaşma Üzerine

Yabancılaşma üzerine

Kategori: Belirtilmemiş
Alienation Nedir

Terimi en iyi bilinen anlamıyla karl marx kullanmıştır. marx’a göre bu kavram, insansal ürünlerin insanı boyunduruğu altına alan karşıt güçler haline gelmeleri ve bunun sonucu olarak da insanı insan olmayana dönüştürmeleri sürecini dile getirir. tarihsel süreçte insan , tarihsel ve toplumsal yasaların bilgisini edinip onlara egemen olamamasından ötürü, toplumsal gelişmeyi insansal özünü geliştirici bir biçimde geliştirememiştir. toplumsal yasaların bilincine varmadan toplumsal gelişmeyi bilinçle ve insanca yönetmek olanaksızdı. bu bilgisizliğin sonucu olarak, tarihsel süreçte hep kendisine yabancı, eş deyişle insansal olmayan ürünler ortaya koymuştur. bundan ötürü insan, yarattığı özdeksel ve tinsel dünyasını durmadan zenginleştirdiği halde bizzat kendisini özdeksel ve tinsel olarak durmadan yoksullaştırmıştır. bunun sonucu olarak insan, bizzat kendi kendisine yabancılaşmış ve insan olmayana dönüşmüştür.
    Serdar başkanında dediği gibi: "Bir kadın fabrikada kotu üretiyor ve en temel hakkı olarak o kotu almak istiyor ama alamıyor.İşte kardişim biz tamda buna yabancılaşma diyoruz."
   Arada bir kafanızı kaldırıp etrafına,akıp giden dünyaya baktığınız oldumu hiç. Yada aynaya* bakıp kendinizi sorguladığınız. Etrafınızdaki bütün eşyaların sizi kontrol altına aldıklarının farkındamısınız. Belki farkındasınızdır lan ama tıpkı benim gibi hiçbişey yapamıyosunuzdur. Belkide farkında değilsiniz. Eğer bu yaşınıza kadar farkında değilseniz zaten boşverin. O mutlu,huzurlu,kaygısız dünyanızda size başarılar. Ben bu farkındalıkla yaşayanlarla yoluma devam ederim. 

  *Ayna ve benzeri bizi kendimize göstercek şeyler olmasa nolurdu lan.hep başkalarının gözündenmi görürdük kendimizi. Fantistak bi düşünce ama gideri var.Neyse gidere gider kalk gider.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder